Kunstenaars over anders eten

17 oktober, 2023

Elke week op deze site een geselecteerd gedicht of kunstwerk uit ons project ETEN ANDERS. Bekijk de kunstwerken en luister naar de gedichten.

Helga Knoll: haakwerkwerk

Helga Knoll bekeek het van de humoristische kant. Ze stuurde een foto in van zelfgehaakt snoepgoed. Daar spelen haar kleinkinderen mee. Niet om op te eten, dus calorievrij! Meer over Helga’s zefgehaakte kunst zie je op dit filmpje.

Jacqueline Duvalois met haar gedicht
‘Strandvoer’

Klik hier voor het voorgelezen gedicht

Dini Lussenburg: schilderwerk

Stapelkorting, daar doen wij niet aan!!! Dini Lussenburg

Dini Lussenburg: ‘Stapelkorting, daar doen wij niet aan!!!
Meer over de kunstwerken van Dini zie je in dit filmpje.

Ed van Berkel met zijn gedicht
‘Toekomst’

Klik hier voor het voorgelezen gedicht

Collage, door Tineke Noordzij

Tineke Noordzij: ‘Veel bloemen en (on)kruid zijn eetbaar. Ik verwacht ook dat bloemen en onkruid in de toekomst veel meer gegeten gaan worden. In supermarkten is het soms verpakt als salade verkrijgbaar, maar zelf plukken is zoveel leuker en goedkoper. Bloemen kunnen goed verwerkt worden in een salade, gebakken of gekookt worden. Elke bloem heeft zijn eigen specifieke smaak en aroma. Vooral rozen zijn multi-inzetbaar.

Deze kunnen gegeten worden, er kan shampoo, lotion, jam, siroop, aroma van gemaakt worden. In Isparta (ook wel de Rozenstad genoemd) in Turkije kan je in de winkels hoofdzakelijk producten van rozen kopen, de hele stad ruikt naar rozen, alle winkeletalages zijn daar roze gekleurd door de kleurstof van rozen. Een hele bijzondere belevenis voor de reukzin.’

Irma Moekestorm met haar gedicht
‘Kijkje in de keuken’

Klik hier voor het voorgelezen gedicht

‘Duindoorn’ door Joke Naaborg

Toelichting door Joke: ‘De duindoornstruik komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte. Na de laatste ijstijd heeft deze struik zich verder verspreid. Hij wordt beschouwd als een van de meest voedzame planten ter wereld. Hij is goed eetbaar, bevat Omega 7 en zit vol vitamines.’

Adrienne Vooijs met haar gedicht
‘Invalshoek’

Klik hier voor het voorgelezen gedicht

‘Vis in het pannetje’ door Corrie Bloem

Corrie: ‘Ik ben benieuwd hoe lang we nog vis uit de Noordzee kunnen eten.’

Marien van den Berg met zijn gedicht
‘Droom of werkelijkheid’

Klik hier voor het voorgelezen gedicht.

‘Vorkje prikken’ door Gemma Delfgaauw.

Gemma Delfgaauw: ‘Eetgewoonten veranderen. We gaan vaker biologisch eten. Het eten van insecten hoort daar ook bij. Maar wat, als je een hap moet nemen van een insect dat jou onder een groen dakje van gehakkelde rucola venijnig aankijkt?’

Categorie: Algemeen, Nieuws en Updates

Meer nieuws

Kunstenaars over anders eten
Elke week op deze site een geselecteerd gedicht of kunstwerk uit ons project ETEN ANDERS. Bekijk de kunstwerken en luister naar de gedichten. Helga Knoll: haakwerkwerk Helga...
Tot 7 oktober ETEN ANDERS in KUZ-huis
Van dinsdag 3 tot zaterdag 7 oktober kun je  tussen 12 en 17 uur in het KUZ-huis in Hoek van Holland nog genieten van de expositie ETEN ANDERS.  In deze tentoonstelling...
ETEN ANDERS-festival: oog-, oor en tongstrelend
Zondagmiddag 17 september presenteerden we in de tuin van Chateau du Lac het boekje ETEN ANDERS. Daarin twintig gedichten, kunstwerken en recepten over vroegere en toekomstige...
17 september: muziek, poëzie, kunst, drankjes, hapjes
Een afwisselend programma met kunst, poëzie, muziek, hapjes en drankjes in de tuin van Chateau du Lac, Nieuwlandseduinweg 42, 3151 XJ. Bij slecht weer binnen. Met zang door...
9 juli: Kunst tegen voedselverspilling
Voor de kunstliefhebber met hart voor het milieu is er op 9 juli in iCOON een presentatie van de kunstenaars Carina Hesper en Annette Behrens. Onder de naam Toffe Peren...
10 juni Hoekse muziek- en poëzie-avond
Op 10 juni zijn 6 dichters uit ons project ETEN ANDERS te horen tijdens de Hoekse muziek- en poëzieavond in de Dorpskerk in Hoek van Holland. De zes dichters: Irma Moekestrom, Ed van...
In 2023 staat onze focus op voedsel!
Ons eetpatroon verandert voortdurend. In zo’n 30 jaar gingen we van ‘Hollandse pot’ naar wereldmenu. Momenteel gaan de veranderingen sneller dan ooit. O.a. door de groeiende...
19 augustus voedsel uit de duinen
Herhaling van de succesvolle zoektocht door de duinen onder leiding van bioloog Joost de Kurver. Maar het is daar nu flink veranderrd! In maart wees Joost ons op eetbare planten...