Ed van Berkel (73) vertelt: ‘Ik verzamel plaatjes, het klinkt zo eenvoudig. Dat was het aanvankelijk ook. Op rommelmarkten en kringloopwinkels kocht ik alle singeltjes en lp’s die ik vroeger had, of had willen hebben. Beatles, Stones, Elvis, Boudewijn de Groot, nederpop. Maar toen begon iedereen ermee en kwam de klad erin. Gelukkig had ik toen al een aardige collectie. Die staat in mijn ‘platenkamer’ in bakken, zoals in de vroegere platenzaak. Daarin behalve mijn eigen voorkeur ook collector’s items. Zo heb ik alle 32 singeltjes van Andre van Duin. Vooral leuk om de hoesjes.

Platen draaien doe ik nog wel. Meestal na het overlijden van een van mijn idolen. In zo’n geval negeer ik Spotify en haal ik de oorspronkelijke lp’s naar beneden om af te spelen op een trendy-nosltalgisch platenspelertje. Heerlijk, met tikjes en krasjes. Drie jaar geleden beluisterde ik zo al het moois van David Bowie en Leonard Cohen. En afgelopen jaar de lp’s van Charles Aznavour.

In mijn collectie ook 78-toerenplaten. Bijvoorbeeld van Willy Derby, uit 1926. Die speel ik af op zo’n oude grammofoon met een toeter voor het geluid en een slinger om het mechanisme mee op te winden.

Momenteel richt ik me met het verzamelen meer op de laag achter de plaatjes. Bijzondere boekuitgaven met bijbehorende cd’s. En bundels met liedteksten.’

Ed tot slot:
‘Wat ik nog zoek?

Lp’s of singeltjes van cabaretgroepen uit de jaren 60. Van Ivo de Wijs bijvoorbeeld. En van Lurelei en Don Quishocking.’

Terug naar ‘Hoekse verzamelaars

Categorie: Het verhaal achter de verzameling