Petri Jakobs: ‘Ik heb wel een heel uitgebreide verzameling, ik bezit namelijk een ‘verzame-ling verzamelingen‘. .
zo verzamel ik al magneten sinds ik op mijn vijfde jaar van Ome Pel een magneet kreeg, ik was geobsedeerd door die geheimzinnige kracht die ik niet thuis kon brengen, zeker toen ik er later 2 had!’
 

  • en ik verzamel al sinds heugenis brillen, vooral zonnebrillen (sinds kort ook leesbrillen) ik denk dat ik er zo’n 500 bezit, waaronder vele historisch legendarische exemplaren . . .
  • en ik raap al sinds jaar en dag álle handschoenen op die ik vind, meestal slechts één, soms een set, maar, hónderden heb ik er ondertussen, in alle kleuren, maten en materialen, dózen vol . . .
  • en ik heb een collectie van duizenden onbeschreven postkaarten,
  • en ik verzamel ook buttons, ook zelf gemaakte, want sinds Melanie ‘Beautifull People’ zong begreep ik dat je met een button iets kon zeggen zonder te spreken, dus ik maak nog regelmatig nieuwe . . .

en ik verzamel ook de ‘haar-elastiekjes‘ die ik vind, die raap ik bijna dwangneurotisch op, ik leg later nog wel uit waarom, maar ook mijn verzameling veren is indrukwekkend, van de kleinste horlogeveer tot grootste schokbreker-veren, want de uitvinding van de veer is zó fascinerend . . .

maar ik heb ook een ontzagwekkende verzameling vibrators & kunstpenissen . . niet zozeer om ze te gebruiken, maar ik werd geboeid door de wetenschap dat die bijna uitsluitend door mannen worden ontworpen . . .

en ik verzamel al jaren sleutels, want dat opent deuren die voor anderen gesloten blijven . . daarnaast heb ik ook een zeer omvangrijke verzameling zand, met specifieke monsters van over heel de wereld …

en ik heb natuurlijk een onwijze verzameling zeepbellensetjes, niet alleen omdat ik de Zeepbellenman ben, maar omdat ik in de greep kwam van de natuurkundige en matafysische eigenschappen van zeepsop en zeepbellen…

daarbij heb ik een taal-obsessie, dus ik verzamel ook woordenboeken, ik bezit taal en woordenboeken van zeker 80 talen, van Arabisch, Thai’s tot Hebreeuws aan toe . . tevens ben ik gek op lichtjes & lampjes, in alle kleuren en uitvoeringen, als ik maar de helft er van aan zou zetten dan lijkt m’n huis wel een kermis . . en ik verzamel houtsoorten, want mijn vader werkte met hout, dus dat is op mij overgeslagen, ik ben uit hetzelfde hout gesneden…

en ik bewaar al sinds jaren ál mijn aantekeningen, in één grote la, want ik krijg, gemíddeld, zo’n 70 a 80 geniale invallen per dag . . en ik verzamel ook bijzondere stenen, en natuur- & wetenschapsboeken, én speeldoosjes, en nog véél meer . . maar dat word te gortig om hier allemaal nog op te sommen, want ik heb namelijk ook nog een hele serie verzamelingen binnen een verzameling.

Zo heb ik bijvoorbeeld honderden instrumenten, van Sitar tot en met marimba’s . . maar óók van fluiten van over heel de wereld, ik denk wel een 150 stuks, dus dat is weer een ‘verzameling binnen een verzameling’, en dat is nog maar één voorbeeld . . dus ja, het is inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen, maar daar kan ik niks aan doen . . want ‘verzamelen is mijn leven‘!

Terug naar ‘Hoekse Verzamelaars’

Categorie: Geen categorie