Corien Barneveld is voordrachtskunstenaar en verzamelt kerstverhalen. Ze heeft er honderden, in alle soorten en maten. Van Simon Carmiggelt tot Agatha Christie, van Anna Blaman tot Tsjechow. 

 

Corien: ‘Bij de samenstelling van een programma merk je steeds weer dat er maar weinig bruikbaar zijn. Je gaat zorgvuldig en kritisch te werk. Betreft het een voorstelling voor een algemene vereniging, dan geef je het een andere invulling dan voor een meer religieus getinte beweging. Voor een groep die aan de weg timmert met culturele zaken breng je nuanceringen aan.’


‘Gezien m’n leeftijd doe ik het niet meer avondvullend, maar dat betekent niet dat ik niet meer optreed. Zeker wel! Soms met anderen samen, en ik geniet er nog erg van. Reken maar!’

Corien: ‘Met een verhaal moet ik ook wat kunnen. Ik vertel het liefst heel beeldend.  Daar heb ik bijvoorbeeld bepaalde attributen bij nodig. Die verzamel ik dus ook.’

‘Bij het verhaal van Godfried Bomans over de kerstman trek ik bijvoorbeeld een kerstmantel aan.’

‘Zo is er een verhaal van Herman Pieter de Boer. Een heerlijke gek sprookjesachtig verhaal: Een witte kerst. Ik vertel het met een Vlaams accent. Tot slot geef ik het recept voor een witte kerst mee, en zeg dan: Gij plaatst een witte wollen muts op uwen kop, zurg voor een wit schaap en loop 10 rondjes om de kerktoren heen. En dan stappen we denkbeeldig in de arrenslee en zingen Jingle Bells.’

‘Wat ook altijd erg in de smaak valt zijn de SNEEUWVLOKKEN van Toon Hermans (Liggen in het gras).. Twee sneeuwvlokken ontmoeten elkaar, en beginnen een goed gesprek tijdens die lange tuimeldans naar de aarde. Mijn attribuut is dan een witte boa. Het denkbeeldige gesprek wordt geaccentueerd door een tingeltangelmuziekje.’

‘Uiteraard eindigen we met ‘We wish you a merry Christmas.’

Corien Barneveld, Theeboomstraat HvH, telefoon 0174 383897.

Terug naar ‘Hoekse verzamelaars

Categorie: Het verhaal achter de verzameling