Onze seizoenstart op 21 februari was weer een groot succes. In de hoofdrol Henk van der Lugt en Mir Visser van Historisch Genootschap HvH. Het thema: EXTREEM.
Sfeervolle pianomuziek tijdens inloop door Jeroen van der Zwan (16 jaar)
Met 125 bezoekers een meer dan volle zaal
Henk van dr Lugt over extreme situaties uit de Hoekse geschiedenisDe bezoekers luisterden ademloos toeMir Visser over Commissaris Jas (de eerste Hoekse bestuurder) en WO IIEd van Berkel roept de twee aanwezige kunstdocenten op om (met de leerlingen) deel te nemen aan het EXTREEM-project van KUnSTPLAATS
Maak een gedicht, foto of kunstwerk over iets dat jij extreem vindt. Stuur dit voor 31 maart naar .
Voorwaarden
Eén foto van een kunstwerk en/of gedicht per persoon.
Het kunstwerk of gedicht mag niet eerder gepubliceerd zijn.
Minimale kwaliteit foto’s 500 dpi.
Gedichten maximaal 50 regels (inclusief witregels), 50 lettertekens per regel (inclusief spaties).
Jurering
De jury wordt gevormd door: Ton Brouwer, Caroline Pieterse, Lisa Otte (bestuur KUnSTPLAATS), Karin van Paassen (cultureel ondernemer) en Leander Varekamp (cultuurregisseur Hoek van Holland).
De inzendingen gaan geanonimiseerd naar de jury. Uiterlijk 1 mei krijgen de deelnemers te horen of hun inzending geselecteerd is en gebruikt zal worden in het project.
Kunst- en poëzieconcoursover Extremen Datum: 1 – 31 maart ’24 Maak een foto, kunstwerk of gedicht een extreme situatie uit het verleden, heden of te verwachten toekomst. Stuur dit uiterlijk 31 maart naar .
Op zoek naar extremen in de duinen Loop mee met bioloog Joost de Kurver. Datum: 26 mei 13.00 – 15.00 uur Joost over de rondwandeling: ‘Voor extremiteiten in de natuur ben je in de duinen op de juiste plaats. De wandeling voert je mee door een gebied met dynamische omstandigheden en iconische plant- en diersoorten.’
Lezingdoor kunstdocent Arnold Beugelsdijk Avondvullende lezing over extreme kunst. Datum: 20 juni 2024, 20.00 uur Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’
Heilige Huisjes Geselecteerde dichters uit het poëzieconcours dragen voor in de Dorpskerk in HvH. Datum: 8 juni
Workshop schilderen met Cast-Art (Carel Steijn) aan de Nieuw Waterweg met prachtig uitzicht op de hele omgeving. Datum 31 augustus van 10:00 tot 12:30 uur.
Workshop Xtra Xtreem Xperimenteel Xpressief door Tineke Noordzij. Datum volgt De deelnemers geven een eigentijds draai aan oude meesterwerken. Tekenen en schilderen voor volwassenen. Ervaring niet nodig.
Workshop extreem portretschilderen door Coco Benschop. Datum volgt
Ons jaarlijkse kunst- en poëziefestival Datum: eerste of tweede zondag in september
2023 was een jaar van extremen, in veel opzichten. Maar extreem is ook vaak een relatief begrip. Wat de een extreem vindt, kan voor een ander heel gewoon zijn. En sommige mensen houden van extremen, ze zoeken ze zelfs op.
Hoe dan ook: wij laten ons er in 2024 door inspireren. We roepen dichters en kunstenaars op om uiterlijk 31 maart een bijdrage te leveren.
Toen extreem in HvH
Zoek je inspiratie in extreme situaties uit het Hoekse verleden? Kom dan naar de Historische avond op woensdag 21 februari met een presentatie door Henk van der Lugt en Mir Visser (kosten € 5). Reserveren kan door een mail te sturen naar .
Extreem nu en in de toekomst
Het thema biedt veel mogelijkheden. Je kunt de serieuze kant op met een kunstzinnige uiting over de huidige politiek, over de gevolgen van klimaatverandering, over bedreigingen via sociale media, en ga maar door.
Luchtig of mysterieus
Je kunt je ook focussen op een meer luchtig onderwerp. Of op extreme kunst, of op een mix. Zoals in uitingen van de mysterieuze kunstenaar Banksky. In 2023 fleurde hij in Oekraïne gebombardeerde gebouwen op met verrassende muurschilderingen.
Extreem dichtbij
Trouwens: aan de Berghaven staat een waarschuwingsbord voor extreme waterhoogte. Zo zie je, je kunt met dit thema zoveel kanten op.
Elke week op deze site een geselecteerd gedicht of kunstwerk uit ons project ETEN ANDERS. Bekijk de kunstwerken en luister naar de gedichten.
Helga Knoll: haakwerkwerk
Helga Knoll bekeek het van de humoristische kant. Ze stuurde een foto in van zelfgehaakt snoepgoed. Daar spelen haar kleinkinderen mee. Niet om op te eten, dus calorievrij! Meer over Helga’s zefgehaakte kunst zie je op dit filmpje.
Tineke Noordzij: ‘Veel bloemen en (on)kruid zijn eetbaar. Ik verwacht ookdat bloemen en onkruid in de toekomst veel meer gegeten gaan worden. In supermarkten is het soms verpakt als salade verkrijgbaar, maar zelf plukken is zoveel leuker en goedkoper. Bloemen kunnen goed verwerkt worden in een salade, gebakken of gekookt worden. Elke bloem heeft zijn eigen specifieke smaak en aroma. Vooral rozen zijn multi-inzetbaar.
Deze kunnen gegeten worden, er kan shampoo, lotion, jam, siroop, aroma van gemaakt worden. In Isparta (ook wel de Rozenstad genoemd) in Turkije kan je in de winkels hoofdzakelijk producten van rozen kopen, de hele stad ruikt naar rozen, alle winkeletalages zijn daar roze gekleurd door de kleurstof van rozen. Een hele bijzondere belevenis voor de reukzin.’
Irma Moekestorm met haar gedicht ‘Kijkje in de keuken’
Toelichting door Joke: ‘De duindoornstruik komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte. Na de laatste ijstijd heeft deze struik zich verder verspreid. Hij wordt beschouwd als een van de meest voedzame planten ter wereld. Hij is goed eetbaar, bevat Omega 7 en zit vol vitamines.’
Gemma Delfgaauw: ‘Eetgewoonten veranderen. We gaan vaker biologisch eten. Het eten van insecten hoort daar ook bij. Maar wat, als je een hap moet nemen van een insect dat jou onder een groen dakje van gehakkelde rucola venijnig aankijkt?’
Van dinsdag 3 tot zaterdag 7 oktober kun je tussen 12 en 17 uur in het KUZ-huis in Hoek van Holland nog genieten van de expositie ETEN ANDERS.
In deze tentoonstelling geven 20 regionale kunstenaars en dichters hun visie op de veranderingen in onze eetgewoontes. Hoe aten we vroeger? Hoe eten we nu, en hoe doen we dat in de nabije toekomst? Hoe gaan we om met voedselschaarste, dierenwelzijn en de gevolgen van klimaatverandering? Een serieus probleem, uitgewerkt op een, veelal luchtige, manier. QR-codes brengen de kunstwerken tot leven.
Feestelijke afsluiting met hapje en drankje
Zaterdag wordt ETEN ANDERS feestelijk afgesloten met een drankje en een toepasselijk hapje. Iedereen is welkom van 15 tot 17 uur. KUZ-huis, Rietdijkstraat 5, Hoek van Holland.
Zondagmiddag 17 september presenteerden we in de tuin van Chateau du Lac het boekje ETEN ANDERS. Daarin twintig gedichten, kunstwerken en recepten over vroegere en toekomstige veranderingen in ons eetpatroon. De dichters, kunstenaars en receptenbedenkers brachten de inhoud zelf tot leven. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Ineke Vos van de dorpsraad. Zo’n 80 bezoekers genoten van de presentaties, de zang van Elaine Dorlin en de proeverij van de vega-foottruck. ETEN ANDERS: een totaalbeleving. Een genot voor ogen, oren en tong. Bijvangst: even aan het denken gezet.
Een afwisselend programma met kunst, poëzie, muziek, hapjes en drankjes in de tuin van Chateau du Lac, Nieuwlandseduinweg 42, 3151 XJ. Bij slecht weer binnen. Met zang door singer-songwriter Elaine Dorlen. Zondag 17 september 13.30 – 16.30 uur. Entree: € 5, inclusief 3 drankjes of verrassende hapjes. Reserveren hoeft niet meer. Ga gewoon naar Chateau du Lac en betaal contant € 5.
Voor de kunstliefhebber met hart voor het milieu is er op 9 juli in iCOON een presentatie van de kunstenaars Carina Hesper en Annette Behrens. Onder de naam Toffe Peren binden zij de strijd aan tegen voedselverspilling. Het wordt een kunstzinnige middag met een lezing, een expositie en verrassende hapjes en drankjes. Tijd van 14.30 – 17.00 uur. Inloop vanaf 14.00 uur. Entree: € 10,- (inclusief hapjes en drankjes). Het aantal plaatsen is beperkt. Reserveer een plek door te mailen naar: .
Op 10 juni zijn 6 dichters uit ons project ETEN ANDERS te horen tijdens de Hoekse muziek- en poëzieavond in de Dorpskerk in Hoek van Holland. De zes dichters: Irma Moekestrom, Ed van Berkel. Ineke de Bruijn, Jacqueline Duvalois, Petri Jakobs, Marien van de Berg
Ons eetpatroon verandert voortdurend. In zo’n 30 jaar gingen we van ‘Hollandse pot’ naar wereldmenu. Momenteel gaan de veranderingen sneller dan ooit. O.a. door de groeiende aandacht voor gezondheid, milieu, klimaat en energie. Voor kunstenaars en dichters een uitdaging: hoe ziet ons eten er over 10 jaar uit?
Dichters kunnen hun gedachten de vrije loop laten. Eten we in 2033 allemaal vegetarisch? Ligt er dan alleen nog maar groente en fruit uit de eigen omgeving in de schappen? Hoe denk je over kweekvlees? Of vind je alle klimaatwaarschuwingen of acties tegen de bio-industrie maar onzin?
Kunstenaars en fotografen kunnen ook het reguliere eten op een verrassende andere manier in beeld brengen. Ook dat vinden we ‘ETEN ANDERS’. Kookwonders met drang tot vernieuwen kunnen een zelfbedacht recept insturen.
Inzenden kan tot uiterlijk 31 maart. Mail naar . Maar kijk wel eerst hieronder voor de spelregels.
Herhaling van de succesvolle zoektocht door de duinen onder leiding van bioloog Joost de Kurver. Maar het is daar nu flink veranderrd!
In maart wees Joost ons op eetbare planten zoals groene asperges, rucola, paardenbloemen en hondsdraf. Nu, later in het seizoen, vallen vooral de eetbare vruchten en bessen op, zoals de duindoorn. Vertrek om 13.00 uur vanaf de Zeetoren, duur ongeveer anderhalf uur. Na afloop een drankje in PLSTK-cafe. Kosten € 4, kinderen € 1,-. Maximaal 20 deelnemers. Reserveren: stuur een mail naar .
Petri begint zijn lezing met jeugdherinneringen. Hij groeide op in de polder van Kedichem. Daar was het leven puur en rauw. En dat vond zijn weerslag ook in de strijd om het dagelijks voedsel. Hij schreef er een gedicht over. Klik hier. Maar de bezoekers zijn wel gewaarschuwd. Zoals Petri zelf schrijft in zijn gedicht: als je momenteel zo met dieren om zou gaan sta je binnen de kortste keren voor de rechter.
Na de pauze geeft Petri zijn visie op de hedendaagse voedselvoorziening. Daar is zijns inziens heel wat mis. De lezing is op donderdag 11 mei in De Hoekstee. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Toegang €5, inclusief koffie bij binnenkomst en een vegetarische snack in de pauze. Aanmelden: .